De 20 van Alphen

Ik woon sinds een paar jaar in Alphen, dan mag je als hardloopster de 20 van Alphen niet missen. (Ook toen ik nog niet in Alphen woonde liep ik de 20 van Alphen al, maar dat terzijde.) Ik loop dit evenement altijd in het team van 4 Sport. Het is gezellig en ik mag alle hardloop en bootcamp trainingen meedoen ter voorbereiding. De after party is ook altijd leuk (maar daar ben ik vaak na 20km te moe voor)!

Ik had me al redelijk vroeg in geschreven voor de 20 van Alphen ik dacht toen ik heb nog erg lang om te trainen dus ik ga de 20 km wel doen, kan altijd nog omzetten naar 10 km. De trainingen gingen moeizaam en ik heb nooit echt een training boven de 10 km gelopen (volgens mij). Het was ook vreemd weer en ’s-avonds trainen vind ik best zwaar, ik zit dan ook een beetje met het eten.

Normaal is de 20 van Alphen het eerste weekend van maart, maar dit jaar was het 3 weekenden later…. Dus inderdaad zeeën van tijd zou je denken. Maar toch ging het niet echt lekker met de trainingen. Van de week vroeg iemand: “Zit je op schema voor de 20”, ik schrok en ging nadenken, ik had helemaal geen schema! Ondertussen was het al de laatste week voor dat het evenement zou zijn. Ik had nog steeds de 20 km niet omgezet naar de 10 km. Naarmate het evenement dichter bij kwam werd ik zenuwachtiger. Ik kan wel 20 km lopen het zal alleen niet snel zijn. Dus ben ik toch van start gegaan om de 20 km te lopen. We starten pas om 13:30 uur, dat is best laat. Het lastige van zo’n late start is dat je thuis lang zit te wachten en wat en hoeveel zal je eten en drinken voor de start. Dat is ook 1 van de redenen dat ik bij langere afstanden mijn racevest aan heb en zelf zorg dat ik eten en drinken bij me heb.

De 20 van Alphen
De 20 van Alphen

De 20 van Alphen is altijd wel een feestje, en nu extra, het was super mooi weer! In het startvak kwam ik er achter dat ik mijn petje en mijn Buff / zweetbandje vergeten was. Dat is lastig 20 km zweet in mijn ogen. Maar ja ik kon niet meer terug. De start en het eerste stukje was weer lekker druk. Maar na 2 km werd het al een stuk rustiger om me heen en gingen we richting Aarlanderveen, op zich ben je daar wel redelijk snel ongeveer 6 km. Van 7 tot 9 km liepen we in Aarlanderveen op een dijk langs de boerderijen. Hier hadden we wel wat tegen wind, maar dat voelde wel lekker. Met het zweet in mijn ogen en soms tegen de zon in kijkend zag ik niet erg veel. Maar ik liep wel erg lekker! Ik had geen last van pijntjes of zware benen (en dat na Big Sally van vrijdag). Misschien is het wel lekker dat ik iedere dag een Mijl loop, het houd me soepel en in beweging. Wat ook het voordeel van die ene mijl per dag is dat ik hem Mindful en met neusademhaling kan lopen, wat ik nu dus goed kan oefenen en wat me heel veel energie geeft. Vlak na de 9 km gingen we al weer richting Alphen en hadden we ook weer een waterpost. Bij iedere waterpost neem ik een bekertje water, lekker fris om even mijn gezicht te koelen. En verder nam ik een paar slokjes van de Prolong uit mijn rugzak en een paar slokjes CR7. Toen we terug kwamen in Alphen verliep de route iets anders dan vorig jaar en dat was eigenlijk ook wel heel erg leuk. Bij terug komst in Alphen was het weer super druk met supporters en dat is zo fijn, langs de kant stonden bekende en onbekende supporters maar dat geeft zo’n boost!

Na de 15 km werd het toch wel zwaar, ik kreeg als tip om vooral te blijven dribbelen, maar dat is soms wel lastig om dat vol te houden. De laatste kilometer was weer super gezellig het begon met een fanfare die speciaal voor de laatste lopers nog even ging spelen. Op het laatste stuk was ook overal muziek en danste iedereen op straat, dan vlieg je eigenlijk zo naar de finish. Ik ben blij dat ik hem weer heb gelopen, voor mijn volgende trail in Gulpen 23 km, ga ik toch maar een schema maken… Trailen is wel iets relaxer dan een straat wedstrijd, maar daar hoef ik niet alleen kilometers te over winnen ook hoogte meters! Dus tot 5 mei nog even flink aan de bak.

 

Ik wil iedereen die me gesupport heeft bedanken: iedereen die langs de kant stond, iedereen die me via Facebook of een appje een hart onder de riem stak. Het was echt super en het heeft geholpen!

-EvO

De 20 van Alphen